Groen blauw duurzaam schoolplein

Een groen blauw duurzaam schoolplein is de plek voor kinderen om te ontdekken, leren en spelen. Het brengt de natuur dichterbij en biedt volop mogelijkheden voor educatie, avontuur en plezier. Maar dat niet alleen, het is ook nog eens goed voor ons klimaat. Een duurzaam schoolplein is een belangrijke stap voor basisscholen als het gaat om duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Waterschommel

een
doordacht
schoolplein ontwerp

Spelen in de natuur
Kinderen spelen maar wat graag in de natuur. Waarom? Omdat er zoveel te ontdekken valt. Kinderen hebben een brede fantasiewereld en staan open voor nieuwe dingen. Alle elementen die de natuur te bieden heeft, stimuleren de creativiteit en ontwikkeling van kinderen. In een groen blauw duurzaam schoolplein komen veel aspecten uit de natuur samen. Zoals klimbomen, zwerfkeien, natuurlijke speeltoestellen van Robinia- hout en toestellen in de vorm van insecten. Een duurzaam schoolplein brengt kinderen dichter tot de natuur en het is een ware beleving voor ze.

Spetteren met water
Een groen blauw schoolplein is niet alleen gevuld met natuurlijke en duurzame toestellen en veel groen, ook water maakt onderdeel uit van het schoolplein. Scholen brengen kinderen meer bij over water door kinderen ermee te laten spelen. Bijvoorbeeld door middel van een wateropstelling waarin het water van de ene in de andere bak stroomt.

spelende-kinderen-pebbles-ijslander

Educatief schoolplein

Een groen schoolplein is ontzettend educatief en biedt volop mogelijkheden en inspiratie voor leerkrachten. Scholen kunnen buiten lesgeven en verschillende activiteiten en spellen organiseren op het groen blauwe schoolplein. Dat maakt vakken als biologie, natuurkunde of aardrijkskunde een stuk levendiger en realistischer dan vanuit een klaslokaal.

Kennismaken met de dierenwereld

Eerlijk is eerlijk, een giraf of olifant gaan de kinderen niet tegenkomen op het groen blauwe schoolplein. Maar er zijn wel ontzettend veel andere kleine diertjes te ontdekken. Want waar groen is, is leven. Er krioelen allerlei insecten in plantjes, struiken en insectenhotels en dat maakt kinderen nieuwsgierig. Een duurzaam schoolplein biedt bovendien weer genoeg stof voor een buitenles over lieveheersbeestjes, spinnen, bijtjes of vlinders. Ook kun je dieren op het schoolplein laten terugkomen door middel van speeltoestellen in de vorm van abstracte insecten.

Ladybird speeltoestel
WipWap Tammy

Goed voor het klimaat

Vandaag de dag is een betegeld schoolplein met slechts enkele speeltoestellen echt verleden tijd. Een duurzaam schoolplein moet natuurlijk zijn om bij te dragen aan een gezond klimaat. Met meer natuurlijke speelelementen, beplanting en water zorgen we beter voor ons milieu en maken we kinderen bewuster over de klimaatverandering. Daarbij biedt het ook veel meer speelmogelijkheden en vergroot het de belevingswereld van kinderen.

Duurzaam schoolplein creëren

Een duurzaam schoolplein biedt niet alleen een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen om te spelen, maar draagt ook bij aan het vergroenen van de schoolomgeving en het bewustzijn van milieubescherming. Door te kiezen voor duurzame materialen en groene elementen op het schoolplein te integreren, kunnen scholen een positieve impact hebben op zowel het welzijn van de kinderen als op het milieu.

Bij het ontwerpen van een duurzaam schoolplein is het gebruik van natuurlijke materialen van essentieel belang. Denk hierbij aan hout, gerecycled plastic, en natuursteen, die niet alleen duurzaam zijn, maar ook een natuurlijke uitstraling bieden. Door te investeren in kwalitatief hoogwaardige en langdurige materialen, wordt de levensduur van het schoolplein verlengd en wordt er minder afval geproduceerd.

Daarnaast is het integreren van groene elementen zoals bomen, struiken, en bloemenbedden een belangrijk onderdeel van een duurzaam schoolplein. Deze groenvoorzieningen dragen bij aan een gezondere omgeving door het bevorderen van biodiversiteit, het verminderen van hitte-eilanden en het absorberen van regenwater. Bovendien bieden ze een natuurlijke speelomgeving en educatieve mogelijkheden voor de kinderen, zoals het leren over planten en dieren.

Het creëren van multifunctionele ruimtes op het schoolplein kan ook bijdragen aan duurzaamheid. Denk hierbij aan het installeren van zitbanken die tevens dienen als opslagruimte voor regenwater, of het plaatsen van solar-powered verlichting voor energiebesparing. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte en middelen, kan een duurzaam schoolplein worden gerealiseerd dat zowel functioneel als milieuvriendelijk is.

Groen blauw schoolplein ontwerpen

Wil het schoolplein van jouw basisschool ook groener en blauwer maken? Wij adviseren basisscholen graag over het toepassen van meer groen en blauw op het schoolplein. Met een volledig ontwerp laten wij zien welke mogelijkheden je hebt. Samen komen we tot een natuurlijk en duurzaam schoolplein waarin kinderen plezier beleven, zich ontwikkelen én meer leren over onze mooie natuur. Neem gerust contact met ons op via (0525) 633 420 of info@ijslander.com

Lange levensduur

RVS heeft een lange technische afschrijving en is voordeliger dan de meeste andere materialen.

Hygiëne

RVS is minder vatbaar voor vuil en bacteriën.

Vandalismebestendig

De toestellen zijn vandalisme-bestendig en daardoor geschikt voor de openbare ruimte.

Stel je vraag