Terug naar overzicht

Natuurlijk spelen: de ontwikkeling van zintuigen

Natuurlijk spelen is een goede manier om de zintuigen van kinderen te ontwikkelen. Met name door het voelen van structuren, het ruiken van verschillende geuren en het horen van geluiden worden zintuigen geprikkeld. Dit wekt de nieuwsgierigheid van kinderen. Maar hoe draagt natuurlijk spelen hieraan bij? En waarom is het zo belangrijk? Je vindt het antwoord in deze blog.

 

Natuurlijk spelen

Om te beginnen, wat houdt natuurlijk spelen precies in? Natuurlijk spelen is het spelen in een groene omgeving met natuurlijke elementen. Deze manier van spelen wordt steeds populairder. Denk aan natuurlijke speeltuinen of speelplaatsen in een natuurlijke omgeving met houten speeltoestellen en zwerfkeien.

 

Geluiden

Een goed voorbeeld waarmee zintuigen van kinderen worden geprikkeld, is het spelen met los materiaal. Het knisperen van blaadjes, de beweging en het neerdwarrelen, zorgt voor fascinatie en eindeloos spelen. Allemaal elementen die missen in speeltuinen met rubberen ondergronden, maar wel terugkomen bij natuurlijk spelen. Het prikkelen van deze zintuigen leert kinderen onderscheid maken tussen verschillende geluiden en zorgt voor het verbeteren van hun luistervaardigheden.

 

Natuurlijke geuren

Zoals eerder werd benoemd, zijn ook natuurlijke geuren een manier om de zintuigen te ontwikkelen. Geuren van bloemen, gras, modder en andere elementen die natuurlijk spelen met zich meebrengt, dragen hieraan bij. Deze natuurlijke geuren helpen kinderen namelijk om hun reukzin te ontwikkelen en te verfijnen.

 

Kleuren en vormen

Een andere manier waarop natuurlijk spelen de zintuigen van kinderen prikkelt, zijn kleuren en vormen. Omgevingen met natuurlijke speelelementen bieden een ruim aanbod aan kleuren en vormen. Deze variatie ontstaat door de kleuren, vormen en groottes van natuurlijke objecten zoals bloemen, bladeren, insecten. Hiermee worden visuele waarnemingen gestimuleerd, wat kinderen helpt om verschillen en overeenkomsten te herkennen.

 

Zintuigen prikkelen, waarom?

Maar wat is er nou zo belangrijk aan het prikkelen en ontwikkelen van de zintuigen van kinderen? Hiervoor zijn verschillende redenen. Zoals eerder benoemd, zorgt het prikkelen voor het verbeteren van luistervaardigheden, de reukzin en het herkennen van verschillen en overeenkomsten.

Deze verbeteringen brengen vervolgens ook weer andere voordelen met zich mee: het versterken van het sociale, emotionele en creatieve vermogen. Hierdoor kunnen kinderen bijvoorbeeld visuele signalen van emoties bij anderen herkennen, zoals lachen of huilen. Dit helpt hen om beter te begrijpen wat anderen voelen en hoe ze daarop kunnen reageren.

 

Evenwicht en zelfvertrouwen

Tot slot heeft natuurlijk spelen naast horen, ruiken en zien ook invloed op het evenwicht van kinderen. Natuurlijke omgevingen hebben vaak ongelijke oppervlakken waar kinderen op springen en rennen. Deze bewegingen helpen om het evenwichtsgevoel te ontwikkelen.

Wanneer kinderen hun evenwicht ontwikkelen, heeft dit impact op hun zelfvertrouwen. Het overwinnen van uitdagingen, zoals balanceren op een boomstam, laat kinderen problemen oplossen door hun zintuigen te gebruiken. Deze manier van problemen oplossen zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen toeneemt.

 

Ook natuurlijk spelen?

Erg nuttig, dat natuurlijk spelen. Wil jij nou ook natuurlijk spelen stimuleren in jouw omgeving? Bekijk dan onze houten speeltoestellen, Bugs-lijn en meer of neem contact met ons op voor alle informatie.

Wij helpen je graag verder

Stel je vraag T. (0525) 633 420
Kelly-Wijnbergen
Stel je vraag