Terug naar overzicht

Samen spelen in een natuurlijke speeltuin

Spelen is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van elk kind. Het stimuleert niet alleen de motorische en de sociale vaardigheden van het kind, maar draagt ook bij aan het zelfvertrouwen en creativiteit.

Helaas is spelen in de speeltuin niet vanzelfsprekend voor elk kind. Kinderen met een beperking ervaren vaak obstakels in openbare speelruimtes. Samen spelen in de speeltuin zou eigenlijk altijd moeten kunnen, ongeacht beperking.

Veel gemeenten en scholen kiezen steeds vaker voor een natuurlijke speeltuin. Bij deze speeltuinen bestaat een speeltuin grotendeels of volledig uit natuurlijke elementen. Men kiest vaker voor deze speeltuinen, omdat de connectie met de natuur steeds belangrijker wordt. Bij IJslander vinden we het belangrijk om speeltuinen aan te kunnen bieden waar iedereen welkom is en samen kan spelen. Dit doen wij dus uiteraard ook voor onze natuurlijke speeltuinen.

 

Wat is natuurlijk spelen?

Natuurlijk spelen draait om spelen in op een speelplek die uit natuurlijke speelelementen bestaat. Wat zijn dan zoal natuurlijke speelelementen die je op een natuurlijke speelplek tegenkomt? Dit kunnen de volgende dingen zijn: hout, zand, water, keien, boomstammen en beplanting.

In tegenstelling tot traditionele speelplekken waar de functies vastliggen, nodigen natuurlijke speelomgevingen kinderen uit om hun eigen fantasie te gebruiken en hun eigen spel te bedenken. Ze kunnen hier klimmen op attributen, graven in het zand of hun evenwicht testen op keien, touwen of boomstammen.

Doordat de speeltuin bestaat uit natuurlijke elementen, maken de kinderen meer connectie met de natuur. Kinderen ervaren verschillende texturen en horen natuurgeluiden, zoals de bladeren en de vogels. Dit prikkelt de zintuigen en stimuleert een diepere waardering voor de natuur. Regelmatig buitenspelen in een natuurlijke omgeving kan stress verminderen en zorgen voor een beter concentratievermogen van het kind.

 

Wat is inclusief spelen?

Inclusief spelen betekent dat een speelplek toegankelijk is voor alle kinderen. Ongeacht hun fysieke of mentale mogelijkheden. Dit houdt in dat ook kinderen die beperkt zijn mee kunnen spelen op de speelplek. Dit gaat verder dan alleen de aanwezigheid van een rolstoeltoegankelijk pad. Bij een inclusieve speeltuin staan speeltoestellen die ook toegankelijk zijn voor rolstoel gebonden kinderen.

 

Hoe ziet een natuurlijk inclusieve speelplek eruit?

Een combinatie tussen een natuurlijke en inclusieve speelplek zou de meest ideale combinatie zijn. Hiermee heb je de voordelen van natuurlijk spelen en is de speeltuin voor iedereen toegankelijk.

Houten toegankelijke speeltoestellen

Bij een natuurlijke speeltuin wordt er meestal gebruikgemaakt van houten speeltoestellen. Wij hebben een aantal robinia houten speeltoestellen die geschikt zijn voor inclusief spelen. Zo hebben we een aantal speeltoestellen die deels of volledig op de begane grond zitten en die rolstoelvriendelijk zijn. Daarnaast hebben we ook combi-speeltoestellen met een luie trap of flauwe helling. En er zijn toestellen met een speelpaneel eraan of erin, waar je met een rolstoel bij kunt.

Robinia houten speeltoestellen IJslander

Waterbakken op verschillende hoogtes

Met waterbakken op verschillende hoogtes is het voor iedereen makkelijk om mee te spelen en een connectie te maken met de natuur. Het is wel belangrijk dat er gekozen wordt voor een rolstoelvriendelijke ondergrond.

Glijbanen met brede treden en goede houvast

Daarnaast kun je ook kiezen voor een glijbaan die brede treden heeft en een goed houvast om omhoog te komen. Dit maakt het makkelijker voor kinderen om naar boven te klimmen.

Schommels met verschillende zitjes

Schommels zijn ook een goede optie voor een inclusieve speeltuin. Het is hierbij wel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de zitjes. Zo is een goede rugleuning belangrijk. Daarnaast is een schommel met vogelnest ook een goed keuze, omdat kinderen hierop veel ruimte hebben en erop kunnen liggen.

Hangmat

Een hangmat is een fijne manier om even tot rust te komen. Kinderen kunnen rusten en schommelen tegelijk, terwijl ze toch onderdeel zijn van de spelende kinderen.

Muziektoestellen

Deze toestellen zijn ook op rolstoelhoogte en zijn zeer geschikt voor kinderen met een slechter zicht. Door het geluid, worden de zintuigen van de kinderen op meerdere manieren geprikkeld.

Speelpanelen

Ook onze verschillende speelpanelen zijn op de juiste hoogte voor rolstoelen. Hier kunnen kinderen ook rustig bij staan, zonder dat ze hoeven te klimmen en klauteren.

Speelhutten of tunnels van wilgentenen

Verder kunnen wij ook speelhutten of tunnels leveren die geschikt zijn voor inclusief spelen. Deze zijn toegankelijk gemaakt en op begane grond.

Speelhuisjes

Kinderen zijn er altijd goed in om hun fantasie te gebruiken. Wij hebben voor deze kinderen ook speelhuisjes op de begane grond waar kinderen winkeltje, keukentje of bakkertje kunnen spelen.

Zintuigen prikkelen

Daarnaast kunnen de zintuigen van de kinderen ook geprikkeld worden met planten. Kinderen kunnen deze voelen, zien en ruiken. Planten en bomen zorgen ook vaak voor meer vogels. Dit versterkt het natuurlijk spelen.

Blote voeten pad

Op een blote voeten pad kunnen kinderen rustig lopen en ondertussen hun zintuigen prikkelen door het voelen en ontdekken van verschillende texturen en materialen. Het is hierbij niet nodig om te klimmen en klauteren.

 

Inrichten toegankelijke speelplek

Om een speelplek toegankelijk te maken, is het belangrijk om de speeltuin goed in te richten. Hierbij een aantal aandachtspunten:

  • Harde ondergrond

Een harde ondergrond zorgt ervoor dat de speeltuin te betreden is voor rolstoelen. Hierin zijn verschillende mogelijkheden.

  • Brede paden

Om de speeltuin toegankelijk te maken, zijn brede paden noodzakelijk. Wij raden aan om de paden minimaal 1,2 meter breed te maken. Het is hierin ook belangrijk dat het pad vlak is en dat de oneffenheden maximaal 2 centimeter zijn.

  • Omheining

Om te voorkomen dat kinderen weglopen, is het belangrijk om te zorgen voor een goede omheining.

  • Bankjes

    Als kinderen gaan spelen gaat er vaak een ouder, begeleider of familielid mee om op het kind te letten. Bankjes zijn dan een prettige toevoeging. Het is belangrijk dat deze bankjes gericht zijn op de speeltoestellen.

 

Spelen is voor iedereen

Een speelplek moet een plek zijn waar alle kinderen samen kunnen spelen, leren en ontdekken. Door natuurlijk spelen en inclusief spelen te combineren, creëren we avontuurlijke en toegankelijke speelomgevingen die de ontwikkeling van alle kinderen te ondersteunen.

Wij helpen je graag verder

Stel je vraag T. (0525) 633 420
Stel je vraag