Het proces begint bij de wensen van de klant. Meestal is dit vanuit de gemeente, maar dit kan eveneens een school of andere klant zijn.
Wij luisteren dan naar wat de klant wenst en wat de klant mist, wij denken mee en kijken altijd op de locaties om ook onze expertise in te zetten. Op locatie worden er foto’s gemaakt en wordt het speelvlak opgemeten, zodat wij precies weten welke toestellen er in de veilige zone passen. Het is handig als er een DWG-bestand beschikbaar is.
Het is mogelijk om met de uiteindelijke gebruikers te gaan zitten om te kijken wat hun wensen zijn. Of er worden enquêtes opgemaakt die ingevuld kunnen worden. Vervolgens worden alle gegevens verzameld en worden de meest gekozen toestellen en de speelaanleidingen bepaald.
Met deze informatie wordt er een ontwerp gemaakt. In dit proces wordt nauw samengewerkt met de klant. De buurt/school/gemeente weten wat de behoeftes zijn van de gebruikers. Met deze informatie kunnen we de speelplek zo aantrekkelijk mogelijk maken, zodat er veel gebruik van gemaakt zal worden.
Het ontwerp wordt gemaakt in 2D en/of 3D. Dit ontwerp wordt aan de klant gepresenteerd, nadat de participatie heeft plaatsgevonden. Vaak presenteren verschillende partijen meerdere ontwerpen met speel- en/of sporttoestellen. Of er worden door ons meerdere ontwerpen gemaakt, als er sprake is van één leverancier, zo kan de gebruiker nog steeds kiezen uit verschillende opties. Het ontwerp met de meeste stemmen wint. Zo is het participatietraject gebonden aan de gebruiker, zodat ze zeggenschap hebben.
Met de stemronde mogen de gemeente en de buurtbewoners meedoen. Zij nemen hierin de uiteindelijke beslissing. Vaak mogen de kinderen ook meedoen. Dit heeft voor ons de voorkeur, omdat zij uiteindelijk de speeltuin gebruiken. Dit gebeurt in een stemronde met bijvoorbeeld knikkers, stickers, etc.
Als IJslander de opdracht gegund krijgt, dan worden de toestellen in productie genomen. Na de productie van de speel- en sporttoestellen monteert ons installatieteam de speeltoestellen en richt de speeltuin in.
IJslander plaatst alleen sport- en speeltoestellen die zijn goedgekeurd volgens de veiligheidsnormen. Dit zijn de NEN-EN 1176 en de Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS). Speel- en sporttoestellen die nog geen TÜV certificaat hebben, blijven in de bouwhekken staan tot het certificaat binnen is. Veiligheid gaat boven alles! Dit laatste gebeurt vaak alleen bij opmaat gemaakte toestellen, die niet standaard in ons assortiment staan.
Het installeren van de speeltuinen doen wijzelf. Dit wordt gedaan door onze vakmannen. De speeltuinen worden voorzien van een geschikte ondergrond die past bij het uitgekozen toestel. Hierbij houden wij rekening met de veilige zone en valhoogte van de toestellen. Wij leveren het hele pakket van A tot Z.
Als de speeltuin opgebouwd en veilig is, is het tijd voor de opening van de speeltuin. Speelplezier gegarandeerd!